Hvad skal jeg vide om domæner og DNS?

I det følgende kan du delegere et domæne og læse om

og sidst men ikke mindst, hvilke DNS produkter du skal bruge i hvilke situationer.

DNS produkter

Vi har de DNS produkter du skal bruge:

  • DNS HOSTING

Læs om produkterne under produkter

Delegering af et domæne!

Skal du have delegeret et domæne, kan du indtaste oplysningerne i dette skema – så sørger vi for resten.

Hvordan virker DNS?

Domain Name System

I Internettets spæde barndom hed de enkelte maskiner sådan noget som 00:1c:10:fc:ba:06 (hver maskine som er sluttet til Internettet har en unik adresse, der står mejslet i silicium på maskinens netværkskort; adressen kaldes maskinens MAC adresse – hvor MAC står for Media Access Control).

I takt med at flere og flere maskiner blev koblet på Internettet – og det blev sværere at holde styr på de enkelte maskiner – besluttede ingeniørerne Vint Cerf og Bob Kahn sig for at lave et nemmere nummersystem; TCP/IP hvor numrene så sådan ud: 194.239.237.2

Med en IP adresse er vi næsten fremme ved DNS – der i praksis blot er en ‘telefonbog’ hvor man kan slå et nummer op og finde en adresse eller slå en adresse op og finde et nummer! Jon Postel bestilte i 1983 Paul Mockapetris til at lave et program, der afleverede et nummer, hvis man gav det et navn – og omvendt.

Så DNS er blot den funktion, der f.eks. gør det muligt at finde den maskine, hvor en masse tegninger af Walt Disney ligger – blot du skriver disney.com i din web-browser!

Teknisk set

For at dit email program kan sende en email, skal den vide, hvor den skal sende emails hen. Det samme gælder din web browser – hvis den skal vise Politikens hjemmeside – så kræver det at programmet kan finde den maskine, der indeholder Politikens hjemmeside!

Den oplysning får dit email program og din web browser af DNS – og det er blandt andet derfor at alle maskiner, der skal sættes på Internettet (og have en funktion som andre maskiner skal kunne finde), skal have en IP adresse og have et opslag i DNS.

Opslaget i DNS får maskinen ved at blive meldt til et domæne – f.eks. alco.dk – og nu kan alle programmer finde maskinen ved at spørge DNS om adressen på www.alco.dk; svaret er en IP adresse.

Hvordan kan jeg se om DNS virker?

Den enkleste måde at undersøge om DNS virker er, at åbne din web browser og skrive alco.dk i adresse linien øverst. Virker DNS (forudsat at du faktisk har forbindelse til Internet) vil din web browser vise dig vores hjemmeside.

Viser din web browser ikke voers hjemmeside kan det skyldes 3 ting:

  • Du har ikke forbindelse til Internet!
  • Vores hjemmeside er gået i stå (eller er midlertidigt koblet af Internettet)
  • DNS virker ikke

Forbindelsen til Internet kan du nemt teste! Åbn et Terminal vindue og skriv ‘ping 8.8.8.8’ og afslut med [Enter]. Hvis svaret er linier med teksten: 64 bytes from 8.8.8.8: icmp_seq=0 ttl=39 time=41.743 ms eller noget i den stil, har du forbindelse (adressen 8.8.8.8 er faktisk en af Google’s DNS servere)

Vores hjemmeside kan som alle andre maskiner bliver koblet af Internet – enten fordi maskinen selv er gået i stykker eller fordi vores forbindelse til Internet er blevet ødelagt af den ene eller anden grund. Du kan teste det i det samme vindue – ved at taste ‘ping 194.239.237.117’ og afslutte med [Enter]. Svarer ping programmet med: 64 bytes from 194.239.237.117: icmp_seq=0 ttl=56 time=8.364 ms eller noget lignende, er vores maskine forbundet til nettet – men derfor kan selve web server programmet naturligvis godt være gået i stå!

Når du har fejlsøgt de 2 foregående pinde – er sandsynligheden stor for at DNS ikke virker! Det kan løses – men svaret bliver lidt for langt til den her beskrivelse!

Hvilke DNS produkter skal jeg bruge?

DNS er som sådan gratis at bruge – så hvis ikke du skal ‘vise’ nogen noget, skal du ikke bruge nogen DNS produkter!

På den anden side; hvis du vil have din egen mail server, din egen hjemmeside, eller en anden type service (FTP, chat, IRC, osv) – så skal du bruge DNS.

Når du får lavet en hjemmeside hos et web bureau, vil de typisk spørge dig om, hvilken adresse hjemmesiden skal ligge på – feks. www.minekartofler.dk

For at din hjemmeside kan ligge på adressen www.minekartofler.dk, skal domænet minekartofler.dk delegeres til dig.

Senere får du måske behov for at kunne tilgå en terminalserver udefra (udefra er i den her sammenhæng at forstå som et sted i verden der ikke lige er på samme adresse som den hvor terminalserveren fysisk står) og den nemmeste måde at sætte det op på er, ved at tildele denne maskine (terminalserveren) en adresse som kan findes ‘udefra’. Med DNS er det nemt – nu kan du i det program, du tilgår terminalserveren med, nøjes med at skrive f.eks. terminalserver.minekartofler.dk. Igen – her skal navnet terminalserver lægges ind som et opslag i DNS under domænet minekartofler.dk, og hvis du ikke allerede har fået det gjort, skal du have delegeret domænet minekartofler.dk

Andre typiske adresser er firewall , gw , mailserver , ftp osv.