JA – jeg ved det godt – det lyder både lummert og lidt sexet på samme tid – men jeg kommer desværre til at skuffe dig! WiFi6 er ikke en ny spændende swingerklub, et nummer du kan ringe til og være med på en lytter, eller et dusin andre forslag i samme boldgade [jeg var SÅ fristet til at ‘tabe’ et “e” i boldgade – men jeg nærede mig].

WiFi6 har et langt mindre fræk alias: 802.11ax

Det er på mange måder den første større rent arkitektonisk grundlæggende ændring af trådløst netværk, vi har set siden de allerførste trådløse enheder dukkede op for X år siden! I modsætning til stort set alle tidligere trådløse standarder (802.11’erne), som blot har været hurtigere og hurtigere kopier af samme original, så er WiFi 6 bygget op fra bunden af; ny frisk kode på alle hylder så aat sige. På den måde kan WiFi 6 tilbyde ny funktionalitet og forbedringer i en verden, hvor alt og alle er forbundet.

Endnu en xDMA i rækken!

Mange regner OFDMA som den vigtigste nyskabelse ved WiFi 6. Orthogonal Frequency Division Multiple Access er den måde hvorpå båndbredden udnyttes på, af klienterne og access punkterne, og med denne nye ‘dreng i klassen’ er det muligt at lade enheder med vidt forskellige båndbredde krav koble til det samme access punkt, uden nødvendigvis at “optage et helt sæde”. Det gør det muligt at udnytte båndbredden optimalt i access punkter, hvor enheder med meget begrænset båndbredde krav (som fx IoT enheder) og andre (som smartphones) med langt større båndbredde krav alle kobler op.

OFDMA ‘klipper’ WiFi kanaler op i mindre frekvens allokeringer – såkaldte ressource enheder. Det gør det muligt for access punktet (AP) at kommunikere med flere klienter på samme kanal (det sker også i dag, men med langt flere kollisioner til følge). Dernæst kan visse applikationer som fx video og audio streaming, som bruger mange men små frames, sende deres indhold over flere ressource enheder og dermed hurtigere aflevere deres indhold og dermed undgå kødannelse “længere oppe” og dernæst spare den nødvendige overhead, som følger med at bryde indholdet ned i frames.

Hvad betyder det for os brugere?

Først og fremmest betyder det at vi kan være flere brugere på samme access punkt – uden at netværket bliver håbløst langsomt. “Men det er det heller ikke nu – så hvad er det du snakker om?” Måske er du heldig, ikke at bo i en etage ejendom, hvor du kan se 20-30 trådløse AP’er og sjældent kan bruge din smartphone på det trådløse netværk i lejligheden, medmindre alle andre i opgangen er gået i seng, eller ikke er stået op – eller måske bor du på en gård med 3-5 kilometer til den næste bebyggelse.

Uanset hvad du oplever i dag, betyder WiFi 6 at dine apps og programmer på din laptop eller desktop vil kunne udnytte det trådløse netværk bedre. Det er noget som betyder meget især hvis programmer som Netflix skal vise indhold i fx 4K.

Alt i alt: mere båndbredde, samme eller bedre hastighed, og flere brugere på samme AP – ikke den værste cocktail 🙂